column

Marit Bouwmeester

Topsport, slimme sport

Zeilster sinds haar 6e, in de kernploeg vanaf haar 10e. Inmiddels is Marit Bouwmeester een grote naam in de Laserklasse, met Olympisch goud in Rio als hoogtepunt. Haar aanpak kun je gerust wetenschappelijk noemen.

Ik geloof niet in talent. Ik geloof in keihard werken. In iedere dag beter worden. Mijzelf tot het uiterste uitdagen en continu leren. Dat leren doe ik op elk gebied. Hoe werkt mijn boot? Hoe functioneert mijn lichaam? Hoe maak ik optimaal gebruik van de wind en de stroming in het water? Het gaat trouwens niet alleen om dit soort ‘harde’ kennis. Ik leer ook van stresstraining en mindfulness.

Zeilen is een supercomplexe sport. Je boot moet zo hard mogelijk gaan onder heel uiteenlopende omstandigheden, die vaak tijdens de wedstrijd veranderen. Harde en zachte wind, golven en vlak water, stromingen en draaiwinden. Het geheel van al die invloeden is heel lastig meetbaar te maken. En toch is dát wat ik steeds probeer. Ik wil voor de wedstrijd zoveel mogelijk variabelen in beeld krijgen. Bijvoorbeeld door met een boot vol sensoren, trackers en camera’s de baai te verkennen.

Ik ben ook regelmatig te vinden in het Sailing Innovation Centre, een prachtig initiatief van Sportinnovator om objectieve informatie te verzamelen over de boot én het gedrag van een zeiler. In een Laser hang je volledig aan je benen. Wat is dan de beste techniek? Hoe vind je de ideale hanghoek? En wat kun je doen om de bloedtoevoer optimaal te houden? Dat kunnen we daar allemaal wetenschappelijk laten uitzoeken. Meten is weten, daar ben ik van overtuigd.

Het past allemaal perfect bij mijn rationele benadering van de zeilsport. Natuurlijk vaar ik ook op mijn gevoel – letterlijk én figuurlijk. Maar als je als topzeiler niet je uiterste best doet om daarnaast ook te objectiveren, vaar je uiteindelijk achteraan. Topsport is slimme sport. En dat kan alleen met wetenschap op hoog niveau.


Marit Bouwmeester

Topzeilster, lid van de Delta Lloyd Kernploeg van het Watersportverbond

'Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander'

‘Wetenschap past perfect bij mijn rationele benadering’

volgende