column
Cees Vervoorn
Grenzen verkennen
Bewegen op maat, voor iedereen, in elke leeftijdsfase: het kan! Dat is de game changer van de route Sport en Bewegen in de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Een ambitieus doel, maar zeker haalbaar.
Of je jong bent of oud, arm of rijk, met of zonder beperkingen, wie eenmaal ervaart hoe fijn bewegen is, wil het blijven doen. Sport en bewegen brengt mensen samen en draagt bij aan sociale cohesie. En het is gezond bovendien.
Waarom dan toch die NWA-route Sport en Bewegen? Omdat onderzoek kan helpen om mensen nóg meer te stimuleren. Dat gebeurt op drie thema’s: Bewegen (en) leren, Gezond bewegen en (Top)prestaties. Van leerlingvolgsystemen voor beweegopvoeding, lokale beweegrapportages om het beweeg- en sportaanbod beter te matchen met behoeften van burgers, tot onderzoek rond blessurepreventie of efficiënter trainen.
Meer dan voorheen moeten we inzetten op het doorvertalen van kennis naar de praktijk. Met de NWA-route creëren we een ecosysteem voor onderzoek en sportinnovaties, waardoor onderzoekers, bedrijven, overheden en sportorganisaties kunnen samenwerken aan de noodzakelijke vernieuwing. Heel belangrijk, bijna voorwaardelijk, is de in 2016 gestarte Sport Data Valley. Die biedt een infrastructuur waarin het delen en analyseren van data veel makkelijker wordt.
Wat ga ik bijdragen aan alle ambities? Ik wil me vooral richten op het verbinden van het wetenschappelijk en het hoger beroepsonderwijs. Ik wil meewerken aan het inrichten en uitbouwen van het sportwetenschappelijke ecosysteem, dat in Nederland inmiddels vorm en inhoud krijgt. En ik ga me inzetten voor het blijvend betrekken van alle stakeholders bij de missie van de NWA-route Sport en Bewegen. En wel zo dat het samenwerken, het samen verkennen van nieuwe grenzen én het samen pleiten voor de meerwaarde van sportwetenschap zal leiden tot structurele financiering. Want alleen zo kan deze belangrijke onderzoekslijn binnen de Nationale Wetenschapsagenda resulteren in een mondiale toppositie van onze kennisinstellingen op het gebied van sport en bewegen.
Cees Vervoorn
Lector Topsport & Onderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam en boegbeeld van de NWA-route Sport en Bewegen
'Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander'
‘Help onze kennisinstellingen
op weg naar de wereldtop’
6 MAART 2017
interview
“Rondom toetsen en examineren is samenwerking opgebloeid tussen opleidingen en hogescholen, veel docenten hebben zich geschoold in de examenpraktijk en het inschakelen van extern gecommitteerden is inmiddels breed verspreid”, zo concludeert Paul Rullmann, voorzitter van de commissie ‘evaluatie externe validering toetsing en examinering in het hbo’ bij de presentatie van het eindrapport. “Met de titel ‘Zienderogen vooruit’ geven we duidelijk aan wat de commissie ervan vindt: er is hard gewerkt en heel veel bereikt.”
Vandaag heeft Paul Rullmann het eindrapport uitgereikt aan Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. De Graaf bood het vervolgens aan aan de minister van OCW, Jet Bussemaker. Volgens Rullmann zijn de hogescholen goed in staat het proces van externe validering van toetsing en examinering op adequate wijze en bottom-up vorm te geven en te organiseren. “Hogescholen groeien toe naar een cultuur waarin kennisdeling en het toelaten van ‘vreemde ogen’ op het terrein van toetsing en examinering gemeengoed zijn”, aldus Paul Rullmann bij de aanbieding van het eindrapport. Rullmann is ook kritisch: “Beoogde ‘producten’ als een handreiking gezamenlijk toetsen en een format voor de verslaglegging zijn nog niet tot stand gekomen. Ook is er nog geen docent-register in het hbo. Daar moet aandacht aan worden besteed.”
“De hoofdzakelijk positieve tot zeer positieve conclusies die de commissie Rullmann in haar rapportage trekt, zijn een steun in de rug van hogescholen en docenten. Dat de commissie daarnaast ook aanbevelingen doet om vooral ‘door te pakken’ is de handschoen die de hogescholen moeten oppakken”, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.
De Graaf: “Op basis van alle ervaringen die de afgelopen vijf jaar zijn opgedaan worden nu de volgende stappen gezet om het gedachtengoed verder te verspreiden in het hbo. Een nuttige zaak die blijvende inspanning zal vragen van docenten, managers en bestuurders. We zijn er nog niet en gaan door op de ingeslagen weg. Dat betekent verder investeren, in uitvoering en doorontwikkeling van plannen, in het uitrollen van ontwikkelde concepten. Maar vooral: investeren in mensen, in hun enthousiasme, hun betrokkenheid en hun ideeën.”
Zie ook: Dossier externe validering examens
Bijlage(n):